Kweken

Grond

Dahlia’s zijn niet moeilijk. Ze groeien praktisch in elke grondsoort en onder alle omstandigheden. De plant zal rijker bloeien naarmate ze in goed doorlatende grond staat en een beschutte plaats heeft. Dahlia’s doen het goed in grond waarin veel organisch materiaal verwerkt is zoals compost en bladaarde. De leden van de Amerbloem krijgen in mei mest van de vereniging. Deze wordt rond de knollen verspreid. Tijdens het groeiseizoen wordt door sommige leden gemest met aardbeienmest.

Planten

Knol

Het planten van de dahlia knollen begint meestal vanaf begin april. In de knollen zijn soms al de zogenaamde ogen te zien waaruit de stengels groeien. Indien het planten eerder plaatsvindt dan bestaat de kans dat de reeds opgekomen stengels en blaadjes schade oplopen door nachtvorst. De dahlia knollen worden geplant op ongeveer 40-60cm afstand van elkaar. De knollen worden zo diep gepoot dat de kraag van de knol zo’n 4-5cm onder de grond zit. Hogere dahlia’s moeten gesteund worden. Het gewicht van de plant en de bloemen is zo groot dat ze, vooral bij veel wind, om kunnen vallen en breken. Stevige stokken waar de dahlia’s aan gebonden worden voldoen prima.

Plukken en dieven

Om mooie bloemen te kweken als snijbloem, is het belangrijk om de planten te dieven. Naast elke bloemknop, zit in beide oksels van de bladeren ook nog een bloemknop. Van de bovenste en de daaronder gelegen oksel, worden de bloemknopjes verwijderd. De eerste bloemen kunt u begin juli verwachten. Het verwijderen van uitgebloeide bloemen stimuleert de groei. Klik op onderstaande link voor een korte video met uitleg hoe je een dahlia kunt dieven. 

Dieven-zo-doe-je-dat

Vermeerderen

Wanneer u de knollen uit de grond haalt, zal in de meeste gevallen een flinke kluit van knolletjes omhoog komen.  Meestal is het mogelijk om de grotere knollen te splitsen. Indien er meerdere stengels uit de knol komen dan is het mogelijk om te scheuren. Indien het niet lukt om de knol te splitsen door scheuren dan is het ook mogelijk om de knol te splitsen door hem met een mes in tweeën te snijden. Het is van belang dat er telkens een kraag aan een stengel zit waaraan minstens één maar liever meerdere knollen zitten.

Bewaren

Dahlia’s zijn niet winterhard. Als u de knollen wilt bewaren moeten ze voor de winter gerooid worden. Het verdient aanbeveling om de planten tijdig van labels te voorzien als u na de winterperiode wilt weten welke knollen u heeft.  Het begint met het afknippen van de stengels, kort boven de grond. Eind oktober is meestal de tijd om de knollen uit de grond te halen. Dit moet voorzichtig gebeuren met een spitvork, om de knollen zo min mogelijk te beschadigen. De knollen worden één of twee weken gedroogd en ontdaan van het meeste zand. Ze dienen te worden opgeslagen op een koele, droge, tochtvrije en vorstvrije plaats. Een kartonnen doos, eventueel voorzien van stro en/of kranten, voldoet als bewaarplek.